Voorlopige aanslag ontvangen?

Voorlopige aanslag inkomstenbelasting ontvangen? Direct betalen of in termijnen?

Heeft u ook een voorlopige aanslag inkomstenbelasting over 2020 ontvangen van de belastingdienst? Deze aanslag is gebaseerd op de aangifte van het vorige jaar. 

De belastingdienst gaat er standaard vanuit dat je deze aanslag in 11 termijnen zal voldoen. Vaak is de uiterste betaaldatum van de eerste termijn achterin februari, begin maart. Wanneer je de gehele aanslag in één keer voldoet is hier een mooie korting aan verbonden. 

Wanneer je dit geld hebt staan en niet direct nodig hebt in je bedrijf is het voordeliger deze aanslag direct in zijn geheel te voldoen. 

De berekening die de belastingdienst hanteert voor de korting is als volgt: 

Er wordt voor de berekening uitgegaan van maanden van 30 dagen en een jaar van 360 dagen. Over de resterende dagen die je hebt om de aanslag te voldoen (tot 31 december 2020) geldt een korting van 4% over de helft van de aanslag. 

Als voorbeeld nemen we een aanslag van €2000.

De aanslag bedraagt €2000, de korting geldt over de helft van dit bedrag. Dus €2000 / 2 = €1000. De berekening van de dagen is als volgt: de uiterste betaaldatum van de eerste termijn is bijvoorbeeld 29 februari, het resterende aantal dagen tot 31 december is dan 306 dagen. 

De korting wordt dan als volgt berekend: €2000 / 2 = €1000 x 4% = €40. 301 / 360 x €40 = €33,44, wat in uw voordeel wordt afgerond naar €34. 

Dit bedrag hoef je gelukkig niet zelf te berekenen maar staat als het goed is netjes vermeld in de brief die je krijgt bij de voorlopige aanslag. Dit bedrag mag je van het totaal aftrekken wanneer je deze volledig betaald voor de vervaldatum van de eerste termijn.

Deze korting geldt overigens ook voor de voorlopige aanslag inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet.

Dit is natuurlijk aanzienlijk meer dan dat u aan rente zou krijgen op de bankrekening, helemaal met de huidige rentestanden.  

Valt de definitieve aanslag anders uit dan de schatting die de fiscus heeft gemaakt op de voorlopige aanslag wordt dit bedrag later weer verrekend met de definitieve aanslag, alsmede de korting.

Vond je dit artikel nuttig?

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op Linkdin
Share on whatsapp
Deel via Whatsapp

Laat een bericht achter