Zijn parkeerkosten aftrekbaar?

Mag ik mijn parkeerkosten aftrekken van de winst?

Het antwoord op deze vraag hangt af van of de auto zakelijk is of privé. Wanneer de auto op naam van de onderneming staat zijn parkeerkosten gewoon aftrekbaar. Rijdt jij in je privé auto voor je onderneming en maak je parkeerkosten dan zijn deze niet aftrekbaar van de winst. 

€0,19 per kilometer. 

Gebruik jij privé vervoer voor zakelijke doeleinden dan mag je als ondernemer €0,19 per kilometer als kosten opvoeren in de boekhouding. Eis hiervoor is dat je wel een rittenadministratie moet bijhouden. Hierin noteer je de datum van de reis, het start- en vertrekpunt (en vice-versa) en een korte toelichting op waarom de rit zakelijk was. Dit kan zijn ‘inkoop producten’, ‘bespreking met de boekhouder’ of simpelweg de naam van een zakelijke relatie. 

Waarom mag je bij een privé auto geen parkeerkosten aftrekken?

Voor het gereden aantal kilometers mag je €0,19 per kilometer als kosten opvoering in de administratie, dit kan behoorlijk oplopen en wij raden dan ook altijd aan dit goed bij te houden! In dit bedrag zitten de kosten voor het gebruik van de auto, brandstof, reparaties, verzekeringen maar ook de parkeerkosten verwerkt. Deze mag je dus niet nogmaals apart aftrekken van de winst. 

Hoe zit het met de btw?

Natuurlijk is er ook weer een uitzondering. De btw over de parkeerkosten mag je in alle gevallen terugvragen. Wanneer je parkeert op commerciële parkeerterreinen of garages dan wordt er btw in rekening gebracht. Deze mag je in alle gevallen terugvragen van de belastingdienst. Maar let goed op of hier ook sprake van is! Bij veel gemeentelijke parkeervoorzieningen is dit niet het geval. Is dit wel het geval dan zal altijd dit duidelijk vermeldt staan op het parkeerticket, factuur of bon. 

Tip. 

Reis je vaak voor je onderneming met je privé auto gebruik dan één van de vele parkeerapps. Vaak bieden ze naast het gemak van het niet hoeven staan in de rij bij de parkeerautomaat ook nog eens het voordeel dat je aan het einde van de maand een btw-factuur ontvangt, dit maakt het allemaal nog veel makkelijker.

Vond je dit artikel nuttig?

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op Linkdin
Share on whatsapp
Deel via Whatsapp

Laat een bericht achter